Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzet Filmfesztiválja, melyre március 15-től lehet nevezni magyar filmalkotással. Amatőr és profi alkotók filmjeit egyaránt várják a megmérettetésre.

Idén újra várja a magyar rendezők filmjeit a Hét Domb Filmfesztivál. A filmeket 2021. május 31-én éjfélig lehet nevezni a filmfesztivál weboldalán: hetdombfilmfesztival.hu. A nevezés díjtalan és csak online lehetséges.

A filmeket a szervezők határon innen és határon túlról is várják, az alapkikötés, hogy magyar alkotás és 2020. január 1-je utáni film legyen. További részletek a Hét Domb Filmfesztivál szabályzatában.

A hét nevezési kategória – a korábbi évekhez hasonlóan – a dokumentumfilm, kisjátékfilm, animáció, ismeretterjesztő- és természetfilm, nagyjátékfilm és az egyéb. A hat felnőtt kategória mellett ismét várják diák alkotók filmjeit is.

A 2020-as év rendkívüli megrendezése miatt a rendezők az idei évben ugyanazzal a zsűrivel szerették volna értékeltetni a 2021-es filmeket is, hogy az idei évben létrejöhessen a tavaly elmaradt fizikai találkozás is. Sajnos Rófusz Ferenc nem tudta elvállalni a zsűritagságot, ezért az ötödik filmfesztivál zsűrije Török Ferenc filmrendező (Moszkva tér, Szezon, 1945…), Réz András filmesztéta, forgatókönyvíró és Pokorny Lia színművésznő. A diák kategória zsűrije változatlanul dr. Gyenes Zsolt – egyetemi docens, médiaművész, Kis-Marics Tamás – médiapedagógus, Odrobina Tamás – pedagógus, zenész, fotóművész.

V. Hét Domb Filmfesztivál zsűriTörök Ferenc, Pokorny Lia, Réz András

A negyedik filmfesztiválon volt először lehetőség a közönség szavazására, amire az idei fesztiválon is lehetőség nyílik. A fesztivál előtti két hétben online megtekinthetőek lesznek a benevezett filmek közül mindazok, amelyek bekerültek a legjobb 10 film közé, és az alkotójuk engedélyezi az online bemutatást is. A hat felnőtt kategória filmjei közül a közönségtől a legtöbb szavazatot kapó lesz az V. Hét Domb Filmfesztivál közönségdíjasa.

Az idei év is tartalmaz újdonságot a filmesek számára. Az V. Hét Domb Filmfesztivál komoly szakmai programot is nyújt az idelátogatóknak. A filmesek olyan szakmai előadásokból meríthetnek további ismereteket, mint Szilágyi Andor – rendező előadásában a „Nagyjátékfilm készítése mobiltelefonnal”, Réz András – filmesztéta előadásában a „Mozik a Covid előtt, közben és után”, Szabó Gábor (HCA, HSC) – operatőr, egyetemi tanár előadásában az „Operatőri munka a filmiparban”, dr. Kollarik Tamás – jogász, egyetemi oktató előadásában a „Filmes pályázati lehetőségek”, Halmy György – dokumentumfilm rendező előadásában az „Ősi jelképek, szimbólumok a filmgyártásban”.

A Total Art Egyesület – a filmfesztivál egész hetében 9-15 óráig „Animációs filmek gyártása a gyakorlatban” címmel tart előadásokat és gyakorlati oktatásokat.

Az V. Hét Domb Filmfesztivál 2021. szeptember 6-án nyitja meg kapuit, és szeptember 12-éig várja a nagyközönséget a komlói színházban. Emellett szinkronban online, az interneten is követhetőek lesznek a vetítések. A szakmai programokra a filmfesztivál hétvégéjén kerül sor, a díjátadó 2021. szeptember 11-én, szombaton 15 órakor lesz megrendezve a Komlói Színház- és Hangversenyteremben.

A filmfesztivál dobogós helyezettjei pénzjutalomban és oklevélben részesülnek, és megkapják a fesztivál szobrát is.

Az V. Hét Domb Filmfesztivál sok szeretettel várja mind az alkotókat, mind az érdeklődőket idei programjain élőben és az online térben is!

V. Hét Domb Filmfesztivál online

Szakmai programok az V. Hét Domb Filmfesztiválon:

 Halmy György

dr. Kollarik Tamás

Réz András

Szabó Gábor HCA HSC

Szilágyi Andor

Total Art Egyesület Pécs

Az V. Hét Domb Filmfesztivál támogatói:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Komló Város Önkormányzata
Komló Összeköt Egyesület
Tom-Transz Kft.
Műszer Elktronika Kft.
Zanzibar Guru