Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas animációsfilm-rendező munkáiból nyílik életműkiállítás csütörtökön a budapesti Barabás Villában.

A tárlatot Uhl Gabriella művészettörténész nyitja meg, majd szakmai beszélgetéssel egybekötött vetítést tartanak az alkotó munkáiból. A beszélgetőpartner Sipos Áron filmproducer lesz - olvasható a kiállítótér közleményében.   

Rófusz Ferenc 1946-ban született Budapesten. Karrierje 1968-ban animációs asszisztensként kezdődött a Pannónia Filmstúdióban. A légy című rajzfilm írói és rendezői munkájáért 1981-ben Oscar-díjat kapott. 1984-ben Németországba utazott és ott dolgozott animációs tévésorozatokon, 1988-ban Kanadába költözött és a Torontói Nelvana Ltd. animációs cégnek dolgozott. Saját animációs cégét, a Super Fly Films Inc.-et 1991-ben alapította.    

Kreatív rendezőként több mint hatvan reklámfilmet és számos animációs produkciót készített úgy a hagyományos, mint computer-digitális technikát alkalmazva. 2001 óta ismét Budapesten él, tanít és számos filmötletén dolgozik. Munkássága elismeréséül 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.   

A tárlat július 31-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI / Kép: mtv.hu

Az V. Hét Domb Filmfesztivál támogatói:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Komló Város Önkormányzata
Komló Összeköt Egyesület
Tom-Transz Kft.
Műszer Elktronika Kft.
Zanzibar Guru