Az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti a vasárnap életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas, Balázs Béla-díjas operatőrt, filmrendezőt, a nemzet művészét, a Duna Televízió első elnök-főigazgatóját - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel.

Az 1933. november 28-án Turán született Sára Sándor dokumentumfilmekkel kezdte pályáját, majd a hatvanas és a hetvenes években egyéni látásmódjával hozzájárult a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez. Első meghatározó rendezése a 17 perces Cigányok volt 1962-ben - olvasható a tárca közleményében.   

Filmjeiben, például a tanyasi életről szóló Vízkereszt, majd az ingázókkal kapcsolatos Oda-vissza című alkotásokban korának érzékeny pontjaival foglalkozott. A sok kényes téma miatt azonban csak egy-két évvel később jelenthettek meg filmjei, de rövidfilmjeinek nemzetközi sikere felhívta rá a figyelmet Magyarországon is.   

Sára Sándor filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon tüntették ki - hangsúlyozza a közlemény.

Forrás: MTI

Sára Sándor a Hét Domb Filmfesztivál örökös tiszteletbeli elnöke. A fesztivál szervezői mély megrendüléssel fogadták a hírt. Osztoznak a család és az ország gyászában!

Sára Sándor
Sára Sándor I. Hét Domb FilmfesztiválSára Sándor az I. Hét Domb Filmfesztiválon 2017-ben a Komlói Színház- és Hangversenyteremben
(Fotó: Rákos Ildikó Fotószalon)

Az V. Hét Domb Filmfesztivál támogatói:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Komló Város Önkormányzata
Komló Összeköt Egyesület
Tom-Transz Kft.
Műszer Elktronika Kft.
Zanzibar Guru